Máte nárok na vrácení už zaplaceného cestovního pojištění?

Máte nárok na vrácení už zaplaceného cestovního pojištění?

Tenhle způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným. Řekl by o tom letošním klasik z Rozmarného léta. S ohledem na situaci posledních týdnů a situaci kolem rušení dovolených nejen v cizině kvůli šíření nemoci covid-19 by se nebylo čemu divit.

Pokud jste si i vy předplatili dovolenou u cestovní kanceláře, máte nárok na vrácení celé investované částky. Ale pozor, na částku za předem zaplacené cestovní pojištění a pojištění storna zájezdu to u většiny cestovních kanceláří a zasmluvněných pojišťoven neplatí.

Zákon Lex Voucher

Vláda České republiky přijala zákon č. 185/2020 Sb. neboli zákon Lex Voucher a ten ošetřuje podmínky pro zrušené zájezdy v období od 20. února do 31. srpna 2020. Namísto zaplacených a současně zrušených zájezdů tak klienti cestovních kanceláří obdrží vouchery v hodnotě veškerých klientem uhrazených plateb.

Ohledně už zaplaceného cestovního pojištění a pojištění storna zájezdu, pokud jste si je sjednali, se ale zákon dá vykládat různě. Podle nejčastějšího výkladu vrácená částka v podobě voucheru nezahrnuje úhrady ve prospěch třetích stran. Tedy pojišťovnám za cestovní pojištění a pojištění storna zájezdu.

V rámci zákona Lex Voucher je i stanovena ochranná doba, po kterou má klient možnost uplatnit voucher na náhradní zájezd. Pokud tak neučiní do 31. srpna 2021, musí mu cestovní kancelář za zrušený zájezd vrátit nejpozději do 14. září 2021 peníze. Už však ne ty, které zaplatil za cestovní pojištění, případně pojištění storna zájezdu . Alespoň tak to vyplývá z vyjádření některých cestovních kanceláří.

Ptejte se

Pravidla pro vrácení plateb za úhrady třetím stranám by se měla řídit ustanoveními pojistných smluv a všeobecnými pojistnými podmínkami pojišťoven. Některé pojišťovny už se k zákonu Lex Voucher vyjádřily tak, že pojištění se převede na vybraný náhradní zájezd. Pokud si klient vybere výrazně dražší zájezd nebo se třeba rozhodne vyměnit evropskou destinaci svojí dovolené za exotičtější, bude potřeba pojištění doplatit.

Nicméně pokud klient voucher nevyužije do 31. srpna 2021, je pravděpodobné, že částku za předem zaplacené pojistné zpět nedostane. Jedná se totiž o jednorázové pojištění, které náleží pojistiteli celé bez ohledu na zánik pojištění.

Proto se v tomto případě na podmínky uplatnění voucheru a sjednaného pojištění běžte zeptat přímo do svojí cestovní kanceláře a zjistěte si přesné detaily, ať o svoje peníze nepřijdete. 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení