Co dělat na konci roku...

Co dělat na konci roku...

Co dělat na konci roku?

Ideálně nic. Ale samozřejmě je dobré si vzpomenout na nějaké ty finanční souvislosti, z kterých se dá finančně profitovat.

Penzijní spoření či životní pojištění:

určitě je dobré optimalizovat výši vkladů, pokud je ve vašem zájmu dosáhnout maximálních zisků a výhod. To je nejčastěji ve formě státního příspěvku či daňové vratky.

U penze to znamená to, že pokud zaokrouhlím celkové roční vklady na 36 000Kč. Tak získám potvrzení na daňový odpočet 24 000, což je v dubnu obvykle vratka na dani ve výši 15% = 3600Kč. Nemluvě o tom, že na penzijním spoření s úložkou 1000Kč měsíčně ještě stát přidá 12*230Kč = 2760Kč během roku. To vše za předpokladu, že o tom fond ví nebo ho vyrozumíte formou dodatku. Pokud toto není ošetřeno. Tak fond peníze převede do dalšího roku jako předplacené peníze a výhodu nezískáte.

U životního pojištění je to trošku jinak. Není tam státní podpora, jen daňový odpočet. Tedy maximální výhodu získám při měsíční úložce 2000Kč nebo vkladu 24000, kdy je opět daňová vratka 3600Kč   (již popsané u penze). I životní pojištění zná institut mimořádného vkladu.

K oběma těmto produktům může přisypat i hodný zaměstnavatel až 50000Kč v součtu na oba produkty. Klient tím už získá jen to, že v důchodu budete mít větší hromádku.

Stavební spoření:

U tohoto produktu se vyplatí hlídat výši vkladu. Tedy max. zisk dosáhete, pokud váš roční vklad činí 20000Kč. Pokud tedy pravidelně spoříte třeba jen 1000Kč, tak nezapomeňte přihodit ještě 8000Kč do konce roku. Tím získáte 10% z vkladu, maximálně však 2000. Druhou možností je uzavřít stavení spoření v závěru roku a ještě stihnout vložit 20000Kč. Pak, i když vaše smlouva trvá v roce 2021 jen třeba 5 dní, dostanete celoou státní podporu 2000Kč.

Kdo stavebko nemá, tak mu mohu nabídnout akci. Uzavření smlouvy bez poplatku (úspora 2000Kč). Zisk plné státní podpory 2000Kč, pokud stihnete do konce roku vložit ještě 20000Kč + úroky 1,5%. Totéž platí i pro výše zmíněné dodatky k penzijnímu či životnímu pojištění.

Samozřejmě se procesy musí do konce roku dotáhnout, takže nenechávejte vše na poslední chvíli.

Investiční zlato:

Protože při psaní tohoto článku mám na zřetel hlavně konec roku, vzpomněl jsem si i na Vánoce. Žijeme v konzumní době. Každý myslí na své blízké, ale řeší zapeklitou otázku, že vlastně každý už všechno má a neví, co by mu udělalo radost. Když obdarovaný dostane peníze, tak se utratí a nikdo vlastně neví za co. Ale peníze jsou fuč. Napadla mne tedy zajímavá alternativa - investiční zlato. Je to přátelé jednoduché. Máte možnost dostat zlatou cihlu nebo cihličku. Obykle podle toho, jak jste byli hodní nebo podle toho, jak bohaté máte příbuzné. Investiční slitek se dělá v různých hmotnostních variantách, které pořídíte od 2000Kč, horní hranice není omezená. No a jako bonus se dá říct, že zlato je v ekonomických krizích nositelem hodnoty a významné aktivum. Tak uvidíme, jestli bude i tato rada nad zlato.

To že na trhu existují i jiné produkty, jako jsou klasické investice je jisté. Ale na jejich uzavření je čas po celý rok.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení